Stråkelever som följer med till Liseberg

Ha en bra dag den 3 juni, ni stråkelever och alla andra som ska med till Lisberg. De här stråkeleverna är anmälda:
 
  • Ellen Eriksson
  • Donika Berciri
  • Klara Edqvist
  • Kim Jackwert
  • Laura Jackwert

En regnig dag

           
 
 Serieskapare -Lowe Kroon Ericson 
 
 
Ha en riktigt, riktigt skön sommar. Var rädda om varandra. Njut av vädret vilket det än är. Sommar är sommar!
 
Kram!

Skolavslutningar

 
 
Snart är det bara en undervisningsvecka kvar! Sista datumet för instrumentalundervisning på Kulturskolan i Vaggeryd är den 31 maj.
 
I år är det många stråkelever som kommar ett medverka på skolavslutningarna och vi övar för fullt inför det de sista gångerna vi har lektion. Här kommer information om vilka elever som ska spela på skolavslutningarna och vad som kommer att framföras:
 
 
  • Byarums Kyrka 13 juni klockan 8:00 : - Ester Lyck och Julius Jonsson spelar SYMFONIA. Sofia Lindber på piano, Lena spelar viola.
  • Svearums Kyrka13 juni klockan 9:00.-  Karin Erlandsson, Laura Jackwert, Elin Bäck, Maria Randåker, Oskar Gunnarsson och  Elsa Gunnarsson spelar - GÄRDEBYLÅTEN
    Marina Randåker spelar även solo, - ÄNGLAGÅRD  Alice Wilhemsson , Rakel Claesson HONEY. HONEY.  Ann Hasselqvist på piano.
  • Vaggeryds Kyrka,, Götafors skola 13 juni klockan 9:00- Annie Ottosson spelar FJÄRILN VINGAD. Emma Jakobsson samt Moa Berggren spelar ÄPPEL PÄPPEL.   Emma Jakobsson spelar även MY HEART WILL GO ON. Lena spelar piano och viola.
  • Sörgårdsskolan den 13 juni - Donika Berciri och Ellen Eriksson spelar JAG GÖR SÅ ATT BLOMMORNA BLOMMAR samt VISA FRÅN MEDELPAD . Elina Löw spelar MY HEART WILL GO ON
  • Hjortsjöskolan 13 juni 8:30 - Klara Edqvist spelar AV LÄNGTAN TILL DIG av Åsa Jinder. Anna Jorendal kompar på piano.
 

Föräldrar på Liseberg

 
Kal och Ada
 
 
Jadå, föräldrar får gärna följa med på resan till Liseberg den 3 juni om det finns platser över. Det kan vi meddela tidigast den 24 maj. För de föräldrar som följer med kostar bussresan 200:- tur och retur.

Liseberg!

 
 
 
Den 3 juni åker Kulturskolan till Liseberg! Medbjudna på resan är de som går i Åk 4 eller äldre, är med (spelar på) kulturskolan samt har varit med på någon eller några uppvisningar elller konserter under året.
 
Bussen avgår 12.10 från Fenix parkering. Kulturskolan bjuder på resan. Åkband, inträde och mat står ni för själva. Ta gärna med matsäck, något att dricka samt 10-kronorsmynt till skåpen där man kan låsa in sina värdesaker!
 
Bussen går hemåt från Liseberg 19:50 och vi beräknas vara tillbaka i Vaggeryd runt 22:00.
  
ALLT-I-ETT                         
Entré och Åkpass till rabatterat pris
1 dag
395 kr
Hör av er till mig om ni vill med!!!
 
Lena 073-7788174

Wienerkonsert

 
(Den här konserten blev tyvärr inställd)

Öppet Hus 4 maj

 
Pizzacato spelar i Multihallen under Öppet Hus
 
Då Kulturkolan hade Öppet hus kunde alla få höra och ta del av Kultruskolans verksamhet . Från "stråksidan" hördes och syntes Allegro, som spelade i Foaljén samt Pizzacato som spelade i Multihallen. Därefter var det prövning av instrument, med tävlingsinslag. Flest provade instrument vann! Anne Ottosson blev lycklig förstapristagare! Klara Edqvist kommpå tredje plats. Heja stråkeleverna!

Byarums Kyrka

 
Byarums Kyrka, Byarum 
 
Byarums kyrka uppfördes ursprungligen på medeltiden, men kyrkan byggdes om flera gånger under 1700-talet. Kyrkan har restaurerats flera gånger under 1800-talet och 1900-talet men det finns fragmentariska målningar från 1300-talet bevarade.
.
I den romanska portalen på södra korsarmen finns en hel del intressanta spår av den medeltida kyrkan och där syns även fragmenten av de gamla målningarna.
 
Under medeltiden hade Byarums kyrka klosterkontakt. Här grundades på 1100-talet ett cistersienskloster som redan mindre än 100 år senare flyttade till Sko i Uppland och blev Skokoloster.
 
 
Södra korsarmen, spår av den medeltida kyrkan
 
 

Barockkonsert Byarums kyrka

 
 
Iordningställande inför konserten, Ulviyya i full fart

Barockkonsert Byarums Kyrka

 
Ann-Charlotte Gunnarsson       Elsa Gunnarsson

Barockkonsert Byarums kyrka

 
Genomspening inför framträdandet. Elsa Gunnarsson spelar Teleman med sin mamma.

Barockkonsert 3 maj

 
Varmt välkomna till en konsert fylld med Barockmusik! Bland annat kommer Kanon i D av Pachelbel för stråkensemble, en sats ur violinkonsert för två violiner av Vivaldi samt en mycket vacker duett för två violiner av Teleman att framföras.
 
Dessutom spelas blockflöjtsmusik från tidsepoken av Vaggeryds förnämliga blockflöjtsenseble där alla de olika blockflöjtsstorlekarna finns representerade. Ensemblen består inte av kulturskolelever, de är en fristående grupp vuxna musiker som träffas för att höja blockflöjtsinstrumentet till högre höjder.
 
Som solister under kvällen kommer ni bland annat att få höra Ulviyya Ahmedova, violin, Ann-Charlotte Gunnarsson, violin och Sofia Lindberg, piano. Konserten sker i samarbete med Byarums pastorat och blir ca. 1 knapp timme lång. 
 

Barockmusik

 

 
Notskrift från Barocken
 
 

Musik skriven från slutet av 1500-talet fram till ca 1750 kallas Barockmusik. Det var Swelink (1562-1621) som inledde barocken och det var vid Händels död 1759 som man anser att musikepoken barocken i praktiken tog slut.

 

Barockens kompositörer var mycket inspirerade och påverkade av dem som ledde landet just då. I bland annat Italien och Tyskland var den största makten kyrkan och då var det den som beställde musik av tonsättarna.

 

Ett av barockmusikens kännetecken är systematisk flerstämmighet, basso continuo (generalbas, ett system att beskriva ackorden i basstämman, ofta m ed hjälp av siffror) och solistmusik.

 

Andra kännetecken brukar vara dess jämna puls - den är lätt att stampa takten till - och terrassdynamik, d.v.s. ett basspår som går hela tiden med en melodi ovanpå. Den framträdde först i Italien och kallades då stile moderno (i motsats till stile antico) i slutet av 1500-talet. Under Barocken med kom nya former av musik, som sonat, opera och konsert.


RSS 2.0