Lunchkonserter

Nu planeras lunchkonserter för stråkeleverna, som en trevlig avslutning på terminen. De flesta konsertera kommer att spelas i matsalen medan skolans elever äter, några uppspelningar konserter blir på annan tid.
 
Den 6 december 11:15 i Tofthagaskolans matsal - Lunchmusik med Pekka, Elina och Ester S.
Den 13 december 9:40 på Byarums skola - Musik för förskolebarnen med Julius och Ester L.
Den 13 december 10:45 på Götaforsskolan - Musik med fiol och blockflöjt, Annie, Freja och Thea
Den 13 december 14:00 på Sörgårdsskolan - Musik med Ellen och Donika
Den 14 december 11:00Svenarumsl skola -Julbordsmusik med fiolelever i matsalen 
Den 17 december 10:30Hjortsjöskolan - Lunchmusik med Lena Kroons och Anna Jorendahls elever
Den 18 december 10:30 på Fågelforsskolan - Lunchmusik i matsalen, Julia och Amra med Anna Joredahl.
 

Haydn

 
 

 

 

Franz Joseph Haydn (1732-1809)

Räknas som den främste skaparen av den klassiska stilen. Haydns långa liv täcker en lång rad stilistiska omsvängningar i musikhistorien och han stod själv i centrum för dessa förändringar. I en förening av teknisk skicklighet och skapande geni komponerade han nya former av musik. Hans mest intressanta och originella ideer kom till uttryck i hans symfonier och i hans kammarmusik, särskilt kvartetterna. Haydn var god vän till Mozart och Beethoven studerade under en tid för honom.

Haydn föddes i byn Rohrau i Österrike och var son till en musikälskande vagnmakare. Pojken hade bra sångröst och vid åtta års ålder blev han korgosse i Stefansdomen, Wien, och frielev vid dess körskola. Där stannade han i nio år och skaffade sig tillräckliga musikaliska färdigheter för att sedan kunna livnära sig som frilansande musiklärare och musiker i Wien. Det var genom att ackompanjera hos den italienske kompositören Nicola Porpora som han fick lära sig mycket om sång, harmonilära, komposition och det italienska språket. Genom Porpora kom han i kontakt med viktiga musiker och mecenater. 1759 fick han sin första anställning som kapellmästare hos greve Morzin. Under dessa tidiga år skrev han några andliga kompositioner, klaverstycken, ett stort antal 'divertimenti' och troligen även sina första stråkkvartetter. 1760 gifte han sig med Maria Keller, men äktenskapet blev inte lyckligt.


Haydns stråkkvartetter

Vid konserten klassiska pärlor på fredag kommer ni att få höra oss spela en sats i en av Haydns stråkkvartetter, närmare bestämt presto i en av hans stråkkvartetter med opus 76.
 
 
 
Haydens signatur
 
 

"Det är nog ingen överdrift att säga att stråkkvartetterna är Haydns viktigaste bidrag till
musikhistorien. Även om sådana skrivits före Haydns tid är det hans slutliga form som
legat till grund för genren i över 100 år.

Det har varit delade meningar om hur många stråkkvartetter som Haydn skrev. Ett
antal som ofta förekommer i litteraturen är 83. Men då har man även räknat in en del
tveksamma verk. Om dessa verk räknas bort återstår 67. En tidig kvartett i Ess
upptäckt på senare år och betecknad op.1:0 skulle ge det korrektare antalet 68, men
även det är ju en synnerligen imponerande siffra.

Kvartetter opus 76
När greve Joseph Erdödy 1796 bad om en uppsättning stråkkvartetter stod den då 64-
årige Haydn på höjden av sin popularitet och betraktades som tidens ledande
tonsättare. Mozart var död och Beethoven hade ännu inte gjort sig ett namn. Haydn
kunde alltså med djärvhet och självkänsla skriva stråkkvaretterna, vilket han gjorde
samtidigt som han arbetade på Skapelsen. Efter publiceringen 1799 skriver den
engelske musikhistorikern Charles Burney i ett brev till Haydn:

....de är fulla av fyndigheter, eld, god smak och nya effekter, och tycks skrivna, inte av ett sublimt geni
som redan skrivit så mycken bra musik, utan av en högt kultiverad talang, som för
första gången uttrycker sin glöd.
 
De sex kvartetterna i Opus 76 har också av många
betraktats som de kanske yppersta som Haydn skrivit."

Källa: Lunds kammarmusikaliska sällskap

Vår pianist

 
 
Sven-Eric Johansson
 
 
Pianist under konserten Klassiska pärlor är vår allas Svenne. Tack Svenne! Han kommer att spela piano både till elevernas och lärarnas solon. Även Kristin Freilitz har lovat spela ett solo.

Vår andraviolinist

 
Kristin Freilitz
 
Den 30 november i Skillingarys kyrka klockan 18:00 är det premiärkonsert för en stråkkvartett som strålande samman för första gången i fredags uppe på kulturskolan i Vaggeryd. Tack, Kristin för att du reste ända från Göteborg för att spela med oss och tack för att du kommer tillbaka så vi kan ha en riktigt trevlig konsert!!
 

Kulturskolan 50 år

 
Sändning i Smålandsnytt torsdagen den 22 november 19:15
 
 
 
Vi stråklärare vill sända er enormt stort tack till alla medverkande på Novemberfesten, elever så som föräldrar, kollegor och publik!! Torsdagskvällen blev både trevlig och lyckad. Plötsligt, mitt under dagens förberedelser blev Jan Eric uppringd av Sveriges television, Smålansnytt. De bad om att få direktsända vår konsert i nyhetssändningen klockan 19:15. Eftersom konserten skulle vara slut precis då bad han TV-teamet komma till vår generalrepetition - och resultatet kan ni få se här!

Viola

Viola, altviolin eller altfiol, är stråkfamiljens altmedlem och är något större än fiolen.

Altfiolen är äldre än fiolen och tillkom under 1500-talet ur de äldre stråkinstrumenten lira da braccio.

Man spelar altfiol ungefär på samma sätt som fiol. Skillnaden är att avstånden mellan vänsterhandens fingrar blir lite längre. Dessutom används en något tyngre och aningen grövre stråke. Jämfört med fiolspel behövs ett spelsätt med mer tyngd (dock ej tryck) för att uppnå god altfiolklang. Man får då en av en varm, fyllig ton. Här får ni se att man inte heller läser noter på samma sätt då man spelar viola som då man spelar fiol - violastämman läses i altklav!

   Såhär ser notskriften i altklav ut på violans lösa strängar. (C, G, D och A)

 

Strängarna på violan stäms till tonerna A, D, G och C. (Samma som cellons men en oktav högre!) De tre lägsta har en mörk klangkaraktär, i synnerhet c-strängen. A-strängen har en något annorlunda, intensiv tonkaraktär men är inte lika briljant som fiolens högsta sträng. Altfiolens unika klangfärger beror bland annat på att den har en resonanslåda som av praktiska skäl är underdimensionerad jämfört med andra stråkinstrument.

   Fiol och viola

Konsert i vintermörkret

 
 
Varmt välkomna till en konsert med klassisk musik i det snabbt kommande vintermörkret. Flera av fioleleverna framför solostycken de arbetat med under en längre tid och stråklärarna (tillsammans med Kristin Freidlitz från Göteborg) kommer att spela stråkkvartett! Vi ser fram emot en härlig inspirerande kväll med mycket vacker stråkmusik från olika tidsepoker. Missa inte den här konserten i Skillingaryds Kyrka den 30 november!

Viktig stråkinformation!!!

  

Onsdagen den 21 november klockan 17:30-20:30

Samlas alla medverkande på novemberfesten för generalrepetition i multihallen, med kompgrupp och placering på scenen. Kulturskolan bjuder på fika. Lena kommer att vara med under kvällen för att stötta stråkeleverna.

 

Tordagen den 22 november klockan 16:30 – 17:30

Testning av ljudet (soundcheck) för de olika grupperna. Eventuell sista övning (finslipning) uppe på kulturskolan. Kom omklädda och ha gärna med lite extra fika! Och ett gott humör!

 

Torsdagen den 22 november klockan 18:00 – ca.19:30

Kulturskolans novemberfest – tema filmmusik! ALLA är välkomna att lyssna och ta del av föreställningen! Kryssfrågor och skådespeleri mellan låtarna! VÄLKOMNA!!

 

Torsdagen den 22 november klockan 19:30 – 20:00

Tårta och födelsedagsfirande i foajén av kulturskolan, som fyller 50 år. Bland annat flera fina violinsolon att njuta av!!!


Penna i violan!

 

Hej ! Äntligen har jag fått ordning på min fina viola. Eftersom vi ska spela stråkkvartett i Vaggeryd framöver och jag då gärna vill spela viola, tyckte jag det var dags att fixa till instrumentet lite. Det var trettio år sedan jag köpte min viola....Monika tog sig an uppgiften och hon fick sig ett riktigt gott skratt på köpet.
 
Då hon skulle kolla ljudpinnen såg hon att det var - mycket rikitgt - en blyertspenna!!! Nu är en riktig ljudpinne isatt och violan har fått ett annat ljud. Tack Monika! Hälsningar Lena
 
 
 

Samspelsvecka

 
 
Vecka 47 är det samspelsvecka/konsertvecka och det blir därför inga vanliga lektioner under torsdagen den 22 november eftersom hela dagen går åt till att ordningställa Multihallen inför kvällens konsert.
 
Under fredagen den 23 november övar vi extra mycket med de stråkelever som ska medverka på den klassiska konserten i Skillingaryds Kyrka den 30 november.(Övriga lektioner som vanligt.)
 
Det blir blir ingen orkesterverksamhet den 23 november. Kulturskolans lärare övar inför den klassiska konserten den 30 november. Stråkkvarett!!

RSS 2.0