Fiolspelstrappan

 
 
Stråkforummodellens stråkspelstrappa.De böcker som syftas på är Lars Jönetegs böcker vilka är upplagda efter stråkforums princper och där övningarna följer de olika stegen i trappan.

Vad är stråkforum?

I lördags var några av fioleleverna på Kulturskolan i Vaggeryd på Stråkforum i Växjö. Alla är välkomna till Stråkforum! Här får ni veta lite mer om vad det handlar om:
 

STRÅKFORUM är en mötesplats för unga stråkmusiker som vill lite extra med sitt musicerande. Det är en klart utstakad studieväg där man steg för steg blir skickligare på sitt instrument.

STRÅKFORUM ger också en möjlighet att träffa andra unga musiker som vill satsa på sitt musicerande, lära känna varandra och också lära av varandra.

Allt detta gör man på helgkurser, sommarkurser och vinterkurser. Här utvecklas man tekniskt på sitt instrument och spelar kammarmusik och orkester.

 

Stråkforum finns på orterna Göteborg, Malmö, Växsjö och Stockholm, och bygger på att man spelar i grupp och arbetar sig igenom tre olika nivåer i den takt man behärskar och vill.

 

På Nivå 1 får Du bl.a lära dig om de fyra greppmodellerna som är ständigt återkommande element i undervisningen. Greppen hjälper Dig i ditt violinspel genom alla nivåer.

 

På nivå 2 arbetar Du bl.a med olika stråkarter, 3:e och 2:a läget samt vibrato.

 

Efter nivå 3 har Du fått de verktyg Du behöver för att kunna spela i princip alla verk för klassisk violin  

 
 
 

Cellokonsert på Spira i Jönköping!!!

 
Håkan Molander
 
 

När Jönköpings Orkesterförening intar Spira och Konsertsalen bjuder man på en passionerad cellokonsert signerad Lalo.

Med sig har man Jönköpings Sinfoniettas cellist Håkan Molander som trakterar sin cello. Tonsättaren Édouard Lalo skrev 1876 sin cellokonsert i samarbete med cellisten Adolphe Fischer och därmed ger stycket flera tillfällen att visa upp cellons olika egenskaper.

.

(Monika sitter med i orkestern!!!Passa på att höra cellomusik!!)


Stråkhelg med Junekvintetten

 
Junekvintetten från Jönköping
 
 
Hej! Någon fler som vill vara med på stråkhelg med Junekvintetten i Eksjö den 13-14 april? Övernattning,mat, spelning och konsert! Kontakta Monika Gango för mer information: 073-8360025.

Cellohelg

 
Några unga cellister på cellohelgen i Göteborg i höstas
 

Riksförbundet unga musiker, RUM, ordnar många kurser, helgträffar och annat för alla typer av instrument. Här ser ni bilder från en, som det ser ut som, väldigt mysig cellohelg i Göteborg!
 
Att bli medlem i RUM är inte svårt! Allt som krävs är en styrelse som har möten några gånger om året. Föreningen skall också ha ett årsmöte varje år. På RUM:s hemsida (www.rum.se) finns all information om hur man bildar en förening och kommer i gång. Fördelarna är många. Skulle föreningen vilja ordna någon kurs själva finns möjlighet att söka pengar, exempelvis för att betala kursledaren. Alla medlemmar i föreningen får en medlemstidning och föreningen får årliga bidrag. Det behöver inte kosta något att vara medlem
 
Tänk på saken- alla kära föräldrar. Det som behövs är en ordförande, en kassör, en sekreterare samt en revisor. Det är även trevligt om några av stråkeleverna själva kan vara suppleanter, där behövs inte fler än två,tre stycken!

Varför är det bra att bilda en förening?

Fakta om instrument/ämnesförening:
 
Alla kan vara med I den här typen av förening kan alla inom ämnet/instrumentgruppen
vara med, även de som inte spelar i någon ensemble.

Skapar samverkan mellan unga, ledare och föräldrar. Föreningen blir ett tydligt
forum där man möts och fördelar uppgifter inför resor och konserter.

För att synas När man organiserar sig och registrerar sin förening syns man i
myndighetssverige, och då syns även de som deltar individuellt.

Mer demokratisk En förening har gemensamma, regelbundna möten där man kan diskutera
sånt som angår alla i ämnet eller instrumentgruppen.

Ökad gemenskap Man kan skapa gemensam verksamhet som i sin tur ökar
trivseln och gemenskapen inom ämnet eller instrumentgruppen.

Pengar Med en förening kan man söka bidrag för konserter och annat.

Stöd Föreningen får stöd från en stor organisation när det gäller
föreningskunskap och när man ska ordna konserter, kurser, öppet
hus m.m.



Varför vara med i RUM?

 
 
 
Verksamhet RUM ordnar festivaler, konferenser, läger, tävlingar och kurser för
både elever och lärare. Som medlem har man rabatt.

Pengar RUM fördelar pengar från staten till sina föreningar.

Tillhörighet i kultursverige Man får bl a tidningen RUM’ba, Sveriges största musiktidning, med
uppdatering om det unga musiklivet i Sverige.

Påverkan nationellt RUM är det största och äldsta förbundet för unga som sysslar
med musik och har på så vis möjlighet att påverka nationellt.

Bidrag  föreningen får 200 kr/år och medlemsavgiften till RUM är 40 kr/medlem.
För de bekräknade medlemmar som är 6-25 år får föreningen 60 kr/år och för dem blir alltså
nettobidraget 20 kr/år.

 
Källa: www.rum.se

Rundresa

 
Svenarums skola, Svenarum
 
Mina fredagar startar med undervisning i Svenarum. I dag var det första gången vi sågs för i år, roligt att få träffa er igen, Svenarumselever! I Svenarums skola går elever från Åk 3- 5. Fem av dem spelar fiol!
 

Slöjdsalen


 
Och när vi spelar håller vi till i i träslöjdssalen.

Orkesterstart

Stråkorkstern Pizzicato startar redan första undervisningsveckan, den 18 januari klockan 17:00 .
Allegro får vila en vecka till, men kör igång med en riktig härlig rivstart den 25 januari klockan 16:00!
 
Pizzicato - start vecka 3
Allegro - start vecka 4
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Terminsplanering


7 mars - Heldag med Symfoniettan

Symfoniettan från Jönköping kommer på besök till Vaggeryd och ska under förmiddagen göra några konserter för förskolans barn i multihallen. Eftermiddagen ägnas åt workshop med kulturskolans elever, vi vet ännu inte så mycket om upplägget. Vi hoppas på en stor härlig konsert som avslutning på samarbetet!

 

22 mars – Stråkturné med Allegro

Hösten 2011 hade vi goda framgångar med  en stråkturné - det skall återupprepas. Vi har planer att spela på de skolor som vi inte hann med då, med andra ord; Götaforsskolan, Östra skolan, Svenarums skola samt Sörgårdsskolan. Vi tar precis som förra gången med oss Micko och Jan Eric och hoppas på en glad och trevlig dag!

 

13-14 april - Konsert med Junekvintetten i Eksjö

Det blir en återuppföljning på höstens stråkhelg i Eksjö, den här gången med junekvintetten som medverkande och övningarna mynnar ut i  en avslutande konsert. Vi försöker få med så många elever som möjligt, även de som inte deltog vid höstens samling. Monika är med hela stråkhelgen den 13-14 april, Lena och Ulviyya ska åt annat håll denna helg.

 

3 maj – Barockkonsert i Byarums kyrka

Barockmusik av olika barocktonsättare i en skön konsert. Bland annat kommer Agnes Claesson att spela upp Vivaldis A-mollkonsert ackompanjerad av stråkkvartetten. Vi hoppas även få med några andra instrument än stråkinstrumenten. Konserten sker i samarbete med Svenska Kyrkan. Mycket välkomna!!

 

4 maj - Öppet hus på Kulturcentrum

Öppet hus på nästan hela kulturcentrum - multihallen, kulturskolans lokaler, foaljén, uterummet (Piazza navona)......Alla är välkomna stt ta del av verksamheten på kulturskolan inför instrumentvalet. Stråkorkestern Pizzicato medverkar med ett glatt och inspirerande program!! Dessutom - Stråkinformation för alla nyfikna och intesserade! Vi vill ha fler stråkelever!

 

16 maj – Wienerkonsert på Piazza Navona (Innergården på kulturhusbyggnaden!)

En härlig vårkonsert med Wienermusik i samarbete med biblioteket. Vid tillfället serveras även kaffe, och det utlovas trevliga och underhållande berättelser om den musik som ska framföras. Medverkande är stråklärarna och medlemmar ur kammarorkestern. Varmt välkomna!

 

25 maj- Kulturskolans aprilscen

Stråkorkestrarna Allegro och Pizzicato kommer att medverka vid kulturskolans stora vårevenemang. Kammarorkestern har fullt upp i alla fall, men får gärna komma och lyssna! Vi har denna gång inget särskilt tema, (I höstas hade vi ju tema Filmmusik)  men konseptet blir säkert bra ändå! Efter konserten ges eleverna möjlighet att framträda på den lilla, för tillfället uppbyggda scenen i foaljén, precis som vid höstkonserten.

 

6 juni – Nationaldagen

Precis som förra året medverkar Kammarorkestern vi nationaldagsfirandet. Monika kommer med som cellist! Insatsen av orkestern förra året var mycket uppskattad och vädret var bra. Bilder kan ni se längre bak i bloggen!

 

 


Ny termin!!

Hej alla! Hoppas ni haft ett riktigt härligt och mysigt lov!
Undervisningen börjar igen nästa vecka, med andra ord vecka 3. Varmt och hjärtligt välkomna tillbaka önskar Ulviyya, Monika och Lena samt alla andra på kulturskolan.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0