Hur bra är Stradivarius fioler?

En av tipsfrågorna på vår stråkträff den 7 september lät så här: Vem är den troligtvis mest kände fiolbyggaren? Det rätta svaret på den lite kluriga frågan var: Stradivarius!
 
 
 
Stadivarius levde från 1644-1737. Här är han i sin fiolverkstad, i full färd att bygga ytterliggare en fiol.Han tros ha byggt ungefär 1 100 instrument, 600 finns kvar än idag.
 

Vi har säkert alla hört att Stradivarius (eller Stradivari, som han egentligen hette) var en instrumentbyggare, vars violiner än i dag har en oöverträffad förmåga att avge himmelskt vackra toner. Man har exempelvis trott att Stradivarius’ lyckades komponera en speciell lack, som gav fiolens ljudlåda denna magiskt vackra klang. Vad det nu än var, så tog han det hemliga receptet med sig i graven. Därefter har ingen instrumentbyggare någonsin lyckats konstruera en fiol som ens kommer i närheten av Stradivarius’ mästerverk. Det är i alla fall vad myten påstår. Tyvärr faller den förklaringen, för med nutidens avancerade analysmetoder har man kunnat fastställa att det inte var något speciellt med Stradivarus' lack.

En annan förklaring skulle vara att Stradivarius använt trä från träd som växt upp i Alpernas magra jord under "den lilla istiden", som pågick som värst under Stradivarius levnad. Träden växte därför mycket långsamt, och träet blev tätt, vilket skulle ha givit violinerna en speciell klang. Men många violiner som byggdes av detta speciella trä blev inte speciellt bra alls, samtidigt som några av världens förnämsta stråkinstrument är byggda av vanligt trä. Så där föll även den teorin.

Bernt Lysell är en framstående violinist.Tillsammans med violinisten och gode vännen Per Sandklef bestämde han sig för att göra ett test för att pröva Stradivariusfiolen och ta reda på om det verkligen är den fiol som vi tycker har det finaste ljudet.


Källa: basti.dinstudio.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0