Lite JULGODIS - daim

Hemmagjord daim
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g 'mjölkchoklad
ev. hackad mandel
Gör så här:
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Låt det koka upp, rör i början så att allt blandas. Låt det puttra på medelvärme tills kolan mörknar och blir lite trögflytande. Gör kulprovet: Häll lite kallt vatten i ett lågt glas och klicka i lite smet i vattnet. Om kolan går att forma till en kula är den färdig. Vill man ha riktigt hård kola, som riktig daim, låter man den koka tills det går att forma ganska hårda kulor. För lite lösare kola räcker det med lösare kulor i kulprovet. Vill man ha mandel i kolan kan man hälla i den när kolan kokat färdigt.
Klä en form med bakplåtspapper, ju mindre form desto tjockare kola och tvärtom. Häll över kolan i formen och bred ut den så att den blir jämt fördelad över formen. Låt svalna lite. Skär i bitar,
Kommentarer
Trackback