Fiolen från Titanic

 
 
 

En fiol som enligt uppgifter härrör från ”Titanic” ska auktioneras ut i Storbritannien skriver DN. Fiolen ska ha tillhört orkesterledaren Wallace Hartley som hittades drunknad efter tio dagar.  Det var 1912 som Titanic förliste och  den 34-årige Hartley dog men hans fiol överlevde.

Auktionshusets expert på föremål från ”Titanic” berättar att fiolen har en graverad platta i silver. Enligt uppgift hade Hartley fått instrumentet i förlovningspresent. Det finns också ett bevarat telegram från fästmön Maria där hon tackar de kanadensiska myndigheterna som sände fiolen till henne efter katastrofen.

Maria gifte sig aldrig, och hennes syster ska långt senare ha lämnat fiolen till Frälsningsarmén, varigenom den hamnade i händerna på en musiklärare.

Fiolen, tros vara värd ett sexsiffrigt belopp och tillhör en oidentifierad person i Lancashire. Det ska visas på Belfast City Hall i April.

Fiolen i rosenträ - med en inskription på framsidan som hans fästmö Maria Robinson hade låtit göra - återfanns i England 2006. Instrumentet ska nu ställas ut i Belfast, där Titanic byggdes, innan det säljs på auktion den 19 oktober.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0